Facebook Twitter Instagram WhatsApp
    Trending
    • La 2a Oncotriatló se celebrarà el 21 de maig a Llançà
    • El Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres presenten la nova programació de l’Oficina Jove
    • La Comissió Europea escull la connexió Barcelona-Figueres-Monpeller i Barcelona-Figueres-Toulouse com a eixos ferroviaris prioritaris
    • Roses distingeix la qualitat comercial dels 5 primers establiments
    • Elisabet Villalobos: “Som una fusió de sabors, d’aquí el nostre nom”
    • 7a Marxa de la Sussissa
    • Figueres adequarà els vestidors, les grades i la protecció contra incendis de la piscina municipal
    • Els empresaris de l’Alt Empordà premien Marià Lorca i quatre referents de l’hostaleria
    WhatsApp Twitter Facebook Instagram
    Revista CRAE · Cultura comerç i oci
    Hotel Octavia Cadaques
    Petrolis Figueres - Venda de gasoil a domicili - Carburants i combustibles
    • Inici
    • Agenda
    • Empresa & Serveis
    • Entrevistes
    • Gastronomia
    • Gent i Oci
      • Actes Socials
      • Fires i Festes
      • Homenatges Vellesa
      • Cultura
      • Especial Fires Santa Creu
      • Especial anversari CRAE
      • Especial Vi de l’Empordà
      • Especial Dona Empresària
      • Gent de l’Empordà
    • Curses
      • Cursa de la Dona de Figueres
      • Cursa de la Dona de Roses
      • Cursa de la Dona de Castelló d’Empúries
      • + Curses
    • Salut i Bellesa
    • Notícies
    • Pobles
      • Alt Empordà Poble a Poble
      • L’Encant de l’Empordà
      • L’Empordà
    Revista CRAE · Cultura comerç i oci
    Inici»Gent i Oci»Especial Vi de l'Empordà»La Vinyeta: “un celler diferent que mai no es conforma”
    Especial Vi de l'Empordà

    La Vinyeta: “un celler diferent que mai no es conforma”

    28 de Novembre de 20225 Vistes
    La Vinyeta

    Conversem amb Josep Serra que, juntament amb la Marta, la seva dona, encapçalen un projecte que va néixer fa vint anys i segueix creixent i innovant des de l’Empordà

    – Com ha variat, el vostre calendari, amb les onades de calor i la sequera d’enguany? 

    La calor i la sequera extremes han avançat dues o tres setmanes la verema. Vam començar a principis d’agost i vam acabar els primers dies d’octubre. Ha estat la collita més precoç però també la més llarga. Hem patit en veure la planta donar-ho tot per tirar endavant amb el raïm. Finalment ha estat una bona collita, de qualitat. Ens preocupen però com evolucionaran els ceps que ja fa dos anys que van al límit.

    – És ja un fet que cal adaptar-se, d’ara endavant, a la nova situació climàtica? En temes de timing, metodologies, tecnologia…

    Sí, és clar, hem d’adaptar-nos a aquesta realitat però tampoc podem deslocalitzar les vinyes. Així que hem de buscar petites mesures que atenuïn l’esforç de les plantes. Aquest any hem fet una prova i hem protegit els ceps amb una argila blanca per reflectir la llum del sol i alleugerir una mica l’estrès tèrmic. Una mesura sola no és suficient però petites actuacions en el maneig de la planta i del sòl hi poden ajudar. No hi ha receptes màgiques i potser haguem de repensar les varietats que plantem en el futur.

    – A menys de dos mesos per tancar el 2022… quina valoració en fas?

    Ha estat un bon any. Hem recuperat l’activitat als restaurants, els turistes estrangers han tornat a la comarca i hem rebut moltes visites al celler. És un orgull veure que la gent no s’ha oblidat de nosaltres. Poder mostrar la nostra feina i veure que la gent gaudeix del nostre territori, dels nostres productes i d’una experiència entre vinyes ens satisfà més enllà de com tanquem els números econòmics.

    – Quins són actualment els productes estrella de La Vinyeta? Els que tenen més sortida?

    Sobretot vivim del vi però estem contents de tancar mica en mica el cercle i de veure que els altres productes que elaborem també van agafant volada. Ara estem treballant de valent a la formatgeria. Utilitzem llet de ramaders locals i esperem que algun dia part de la llet que utilitzem vingui del nostre propi ramat. Per cert, aquestes setmanes tenim el ramat pasturant les vinyes del celler. És una bona excusa per apropar-se, conèixer en Víctor, el pastor, i gaudir d’un paisatge preciós de tardor.

    – Si et demano pel teu producte preferit de La Vinyeta… quin triaries i per què? 

    No tinc un producte preferit. Cada situació té el seu producte. Els creem pensant en moments. Quan arribo a casa, una copeta de l’Heus és genial. En un sopar amb els amics, potser millor el vi Llavors. I el diumenge amb la família, un Puntiapart per a gaudir sense pressa. I no ens oblidem d’acabar l’àpat amb un ditet del vi dolç, el Sols.

    – Quines novetats cal mencionar per aquest final d’any al celler? Nous productes? Noves activitats/experiències?

    Sempre tenim novetats! Al celler estem recuperant les antigues tines de ciment que s’ha demostrat que donen vins fins sense els sabors i les aromes que els donaria la fusta. És un projecte que estem posant en marxa. També estem treballant amb Dolies, reproduccions d’antics recipients ceràmics utilitzats en la producció del vi en temps dels romans, que hem produït amb col·laboració amb el museu de la ceràmica de la Bisbal i el ceramista Josep Matés. Juguem així amb materials antics per fer vins ben actuals.

    – Un lema que sempre va amb vosaltres: “un celler que mai es conforma”. Explica’t…

    Des de l’inici, quan vam començar La Vinyeta, fa vint anys, no hem parat de crear. Hem fet un recorregut que va néixer al camp, amb la vinya, va continuar al celler i després van venir les ovelles, les abelles, les gallines… i molts altres productes. Quan vam començar l’aventura els nostres pares ens van donar un impuls. Avui ells es van jubilant i amb la Marta, la meva dona, agafem les regnes de Serraplà, el negoci familiar. Així que esperem incorporar els embotits, les botigues Serraplà i molts altres productes a la cistella de La Vinyeta.

    – Una frase que li diries a algú que encara no us coneix:

    A vegades sento els nostres clients que diuen que ‘La Vinyeta és diferent’ i potser això digui molt de com som.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

    Entrades relacionades

    Especial Vi de l'Empordà

    Celler Martí Fabra: “La vinya empordanesa aposta cada cop més per la qualitat”

    28 de Juny de 20223 Vistes
    Especial Vi de l'Empordà

    Vinyes dels Aspres: “Creiem que falta més reconeixement a la qualitat dels nostres vins”

    27 de Juny de 20224 Vistes
    Especial Vi de l'Empordà

    Celler La Vinyeta: “Falten energies renovables amb consens del territori”

    22 de Juny de 20224 Vistes
    Cercar

    Revista Crae 367

    367CRAE
    • Aj Santa Llogaia
    • Ajuntament Avinyonet
    • Ajuntament Vilabertran
    • Ajuntament Vilasacra
    • Ajuntament Armentera
    • Hotel Octavia
    • Restaurant Sa Gambina
    • Parquets Emporda
    • Estanc n8
    • Estanc n8
    • Retec SL
    • Assessoria Lloret
    • Mineralia
    • Matfi3
    • Mecanica Puig
    • Pinsos Casademont
    • Pere Ullastre
    • Vidres Empordà
    • Teo Jordà
    • ICAD
    • Taller Juanola
    • Empordalia
    • Tot Salons
    • Trull Boadella
    • Can Marti
    • Agencia Selles
    • Farmatural
    • Guia Restaurants
    • CRAE
    • CRAE
    • CRAE
    Contacte

    REVISTA CRAE
    C. Fossos 20
    (Cantonada C. Colom)
    17600 Figueres
    Alt Empordà, Girona

    T: 872 01 57 27
    M: 650 750 661

    info@revistacrae.cat

    Informació
    • Qui Som
    • Agenda Alt Empordà
    • Notícies
    • Contacte i situació
    • Revista Crae
    • Guia Restaurants
    • Política de Privacitat
    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    • Política de Privacitat
    © 2023 CRAE REVISTA CRAE.

    Escriviu a sobre i premeu Intro per cercar. Premeu Esc per cancel·lar.