Conversem amb Josep Serra que, juntament amb la Marta, la seva dona, encapçalen un projecte que va néixer fa vint anys i segueix creixent i innovant des de l’Empordà
– Com ha variat, el vostre calendari, amb les onades de calor i la sequera d’enguany?
La calor i la sequera extremes han avançat dues o tres setmanes la verema. Vam començar a principis d’agost i vam acabar els primers dies d’octubre. Ha estat la collita més precoç però també la més llarga. Hem patit en veure la planta donar-ho tot per tirar endavant amb el raïm. Finalment ha estat una bona collita, de qualitat. Ens preocupen però com evolucionaran els ceps que ja fa dos anys que van al límit.
– És ja un fet que cal adaptar-se, d’ara endavant, a la nova situació climàtica? En temes de timing, metodologies, tecnologia…
Sí, és clar, hem d’adaptar-nos a aquesta realitat però tampoc podem deslocalitzar les vinyes. Així que hem de buscar petites mesures que atenuïn l’esforç de les plantes. Aquest any hem fet una prova i hem protegit els ceps amb una argila blanca per reflectir la llum del sol i alleugerir una mica l’estrès tèrmic. Una mesura sola no és suficient però petites actuacions en el maneig de la planta i del sòl hi poden ajudar. No hi ha receptes màgiques i potser haguem de repensar les varietats que plantem en el futur.
– A menys de dos mesos per tancar el 2022… quina valoració en fas?
Ha estat un bon any. Hem recuperat l’activitat als restaurants, els turistes estrangers han tornat a la comarca i hem rebut moltes visites al celler. És un orgull veure que la gent no s’ha oblidat de nosaltres. Poder mostrar la nostra feina i veure que la gent gaudeix del nostre territori, dels nostres productes i d’una experiència entre vinyes ens satisfà més enllà de com tanquem els números econòmics.
– Quins són actualment els productes estrella de La Vinyeta? Els que tenen més sortida?
Sobretot vivim del vi però estem contents de tancar mica en mica el cercle i de veure que els altres productes que elaborem també van agafant volada. Ara estem treballant de valent a la formatgeria. Utilitzem llet de ramaders locals i esperem que algun dia part de la llet que utilitzem vingui del nostre propi ramat. Per cert, aquestes setmanes tenim el ramat pasturant les vinyes del celler. És una bona excusa per apropar-se, conèixer en Víctor, el pastor, i gaudir d’un paisatge preciós de tardor.
– Si et demano pel teu producte preferit de La Vinyeta… quin triaries i per què?
No tinc un producte preferit. Cada situació té el seu producte. Els creem pensant en moments. Quan arribo a casa, una copeta de l’Heus és genial. En un sopar amb els amics, potser millor el vi Llavors. I el diumenge amb la família, un Puntiapart per a gaudir sense pressa. I no ens oblidem d’acabar l’àpat amb un ditet del vi dolç, el Sols.
– Quines novetats cal mencionar per aquest final d’any al celler? Nous productes? Noves activitats/experiències?
Sempre tenim novetats! Al celler estem recuperant les antigues tines de ciment que s’ha demostrat que donen vins fins sense els sabors i les aromes que els donaria la fusta. És un projecte que estem posant en marxa. També estem treballant amb Dolies, reproduccions d’antics recipients ceràmics utilitzats en la producció del vi en temps dels romans, que hem produït amb col·laboració amb el museu de la ceràmica de la Bisbal i el ceramista Josep Matés. Juguem així amb materials antics per fer vins ben actuals.
– Un lema que sempre va amb vosaltres: “un celler que mai es conforma”. Explica’t…
Des de l’inici, quan vam començar La Vinyeta, fa vint anys, no hem parat de crear. Hem fet un recorregut que va néixer al camp, amb la vinya, va continuar al celler i després van venir les ovelles, les abelles, les gallines… i molts altres productes. Quan vam començar l’aventura els nostres pares ens van donar un impuls. Avui ells es van jubilant i amb la Marta, la meva dona, agafem les regnes de Serraplà, el negoci familiar. Així que esperem incorporar els embotits, les botigues Serraplà i molts altres productes a la cistella de La Vinyeta.
– Una frase que li diries a algú que encara no us coneix:
A vegades sento els nostres clients que diuen que ‘La Vinyeta és diferent’ i potser això digui molt de com som.