Cecilia, portaveu del grup d’Al-Anon a Figueres, explica que la seva associació té con objectiu ajudar els familiars i amics de les persones que pateixen aquesta malaltia, perquè també es veuen afectats per les conseqüències d’aquesta addicció. Cada dijous es reuneixen en unes trobades que estan obertes a qualsevol que ho necessiti.
Quin és l’objectiu de la vostra associació?
El nostre únic propòsit és ajudar els familiars i amics dels alcohòlics. Som el grup paral·lel d’Alcohòlics Anònims (AA). Els nostres familiars van començar a reunir-se al 1939, però va ser el 1951 quan es van fundar els nostres grups, com ara Al-Anon. Actualment pots trobar grups arreu de tot el món.
També es van crear el 1957 els grups Al-Ateen, per a adolescents, que es van constituir per la necessitat de que ells també volien comprendre la malaltia i tot el que afectava la seva família.
Partiu de la base que l’alcoholisme és una malaltia familiar, per què?
L’alcoholisme és una malaltia i no ho diem nosaltres, és una malaltia reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més creiem que no només està malalt l’alcohòlic / a, sinó a tota la família, per això els nostres grups ens ajuden a canviar actituds que poden ajudar a la recuperació de tots.
Quines són les principals conseqüències per a l’entorn familiar de les persones addictes a l’alcohol?
L’alcoholisme destrueix tot, no només a què beu i pateix la malaltia, sinó a tots els del seu voltant, no importa que siguis la seva dona, fill, pare, amic, company de treball, etc … Es crea una dependència emocional, de la qual és impossible sortir sol. Pot començar amb mentides, amagant el comportament de l’alcohòlic / ca a amics i familiars, refusant les trobades socials, beure’t el seu got perquè ell no begui tant, exercint un control excessiu, que fa o deixa de fer, la negació de la malaltia, resistint-se, pensant que un pot sol amb això, tot i la degradació familiar, social i / o econòmica, etc. Aquests són alguns dels molts símptomes que podem experimentar.
Com funcionen les reunions que organitzeu?
Acostumem a reunir-nos en una sala del carrer Nou de Figueres un cop a la setmana, els dijous de 19:30 a 21 h. En aquestes reunions tractem temes que ens afecten en general a tots per igual, per exemple: autoestima, límits, control, crisi, etc. Ho fem compartint les nostres experiències, per tal d’ajudar-nos mútuament. Ens recolzem en literatura que ens han deixat els nostres antecessors.
La preservació de l’anonimat ha de ser de summa importància.
L’anonimat és la nostra base espiritual, ens ajuda a deixar fora del grup d’Al-Anon els rètols i expectatives que carregàvem. Adquirim aquest compromís per tal de rebutjar què som i començar a aprendre qui som. Ja no som una persona individual lluitant contra “alguna cosa” sols, som part d’un grup i ja mai més ens sentim sols.
A més, és tan important mantenir el teu anonimat com el de la persona alcohòlica, així, d’aquesta manera respectem la mateixa seguretat que un dia ens va brindar aquest programa de recuperació, sortir d’un grup amb la tranquil·litat i seguretat de que el que es va dir allà no el repetirà ningú.
Què costa associar-se a Al-Anon i participar en les reunions?
És gratis. Ens mantenim amb les nostres pròpies contribucions voluntàries.
Teniu algun vincle amb confessions religioses o partits polítics?
No estem aliats amb ningú ni res, només ens dediquem a ajudar-nos en la nostra recuperació.
El nostre programa, cedit per AA, és un programa espiritual, no religiós. Cada un, en l’àmbit personal, pot creure en el déu que desitgi o no creure. És un programa lliure de creences de tota mena. En els grups no entra res d’això, només el nostre problema amb la beguda d’un familiar o amic.
A més dels familiars d’alcohòlics, també es dóna suport als familiars de persones amb un altre tipus d’addiccions?
Malauradament, i cada vegada més, les addiccions no van soles. Cada dia més, hi ha persones que a més de l’alcoholisme porten un altre tipus d’addicció afegida, tipus drogoaddicció, ludopatia, etc. Aquest programa de recuperació d’AA, també ha estat cedit a grups de ludopatia, menjadors compulsius, drogoaddicció, etc.
Com es pot apuntar una persona a les vostres reunions?
Per assistir, només cal venir un dijous a les 19.30 h i li donarem la benvinguda, li aclarirem tots els dubtes que pugui tenir i ja podria començar a recuperar-se en els grups d’Al-anon. També tenim els telèfons de contacte: 93 201 21 24 i el web: al-anonespana.org; on podem avançar informació i informar-li dels grups que poden haver-hi per la seva zona.
Hi ha gent que considera que l’addicció a l’alcohol és un vici i no una malaltia. Com es lluita contra això?
Nosaltres no intentem convèncer a ningú ni entrem en lluites o controvèrsies. Hi ha moltíssima informació exterior i en l’OMS, qualsevol que estigui interessat pot consultar-la.
Afortunadament, els que estem o hem estat patint la malaltia d’un ésser estimat i entrem a Al-Anon, al cap d’un temps entenem perfectament la diferència, actitud que ens fa descansar i tractar al malalt com a tal, amb comprensió i esperança., però com he dit anteriorment, el nostre propòsit no és aquest, sinó ajudar a aquell que ja no pot més sol i vol rebre ajuda.
Nosaltres, els que estem en els grups, pares, mares, fills, esposos/es, amics, hem passat per això, per la qual cosa entenem perfectament el que està sentint. Com diem habitualment, parlem el mateix idioma.