Cellers d'en Guilla

Fer vins a l’empordanesa és la premissa del celler, amb la seva garnatxa roja i els seus vins nous elaborats amb raïms de vinyes velles com a productes estrella. El rosat “Vinya del metge”, per exemple, ha rebut reconeixements arreu.

Els Cellers d’en Guilla, ubicats al barri de Delfià, a Rabós d’Empordà, van néixer amb la verema de l’any 2011. Es defineixen com un celler petit orientat a l’elaboració de productes de qualitat. Per aconseguir-ho, ho fan treballant de manera artesanal i amb produccions limitades. L’objectiu: oferir vins honestos i, sobretot, representatius de l’Empordà, a través de les varietats de la terra, la vinya vella i un treball acurat.

La seva aposta és, com s’ha dit, produir vins nous elaborats amb raïms de vinya vella, vora les 90.000 ampolles, entre el vi blanc, negre, rosat i dolç. Treballen en vinyes d’entre 25 i 60 anys, exclusivament amb varietats autòctones empordaneses com les garnatxes blanca, roja i negra, el macabeu i el carinyena o el samsó.

Inicialment, van elaborar tres vins bàsics: el Magenc (vi blanc jove), el Rec de Brau (vi negre semi-criança) i el Vinya del Metge (vi rosat). Actualment també disposen de l’Edith, vi blanc de garnatxa roja amb 5 mesos de criança en bóta. Pel que fa als negres, a banda del ja comentat, també destaca el Guillat (vi jove de carinyena) i el Bruel, vi negre amb una criança de dotze mesos en bóta de roure francès, amb un cupatge format pels millors vins de l’anyada. El Sa Illa també és un dels seus vins més nous, un vi de criança llarga de dos anys en bóta i el mateix temps en ampolla, en aquesta anyada de samsó o carinyena.

Finalment, quant als dolços, sobresurt la seva garnatxa dolça, típica empordanesa i elaborada 100% de garnatxa roja. També un altre d’especial, el Sol i Serena de Damigiana, envellit durant un mínim de tres anys a l’exterior del Celler, tant sota la calor de l’estiu com la fred de l’hivern.

L’equip del celler està format pels propietaris, en Martí Vallès i l’Assumpta Bohigas, acompanyats per en Marc Mallol, el sommelier i cap de la bodega, i en Marc Muñoz, el responsable dels treballs del camp. Uns dels productes més destacats i nous de Cellers d’en Guilla són dos vins escumosos elaborats amb mètode ancestral: un de garnatxa roja i un altre de moscat. “Tot i conservar una mica de gas amb la pròpia fermentació, no contenen sucre afegit”, expliquen.

Cellers d’en Guilla han estat guardonats per diversos concursos catalans i internacionals, un dels motius, doncs, per confiar en ells. A més, asseguren complir totes les mesures higièniques per fer front a l’etapa Covid, sobretot en referència als tasts i visites guiades, aprofitant bé que les vinyes estan a tocar del celler. També compten amb una sala àmplia per celebrar reunions.