Parlem amb Fermín Lee del Restaurant Shang-haï de Figueres.
Què significa per a tu que el Shang-haï celebri 50 anys en 2023?
És un goig i a la vegada un gran repte, sobretot a continuïtat, ja que després de cinquanta anys la clientela segueixi mantenint la fidelitat i la confiança que ens ha donat fins ara.
Tens algun projecte nou?
Vull renovar la carta i realitzar un nou projecte per al 2024. Serà una novetat, on oferiré una cuina jove de fusió mediterrània i asiàtica .
Per Nadal, s’ha de menjar com cal?
I tant que sí. Jo proposo plats amb gustos aromàtics i al mateix temps saludables. Per a aquestes festes us recomano un menú amb diversos entrats: roltlles de primavera, amanida Shang-haï i entrants saumaï, que és un farcit de carn picada envoltat de pasta fresca.
I amb quins plats forts ho acompanyem?
Els primers plats d’aquest àpat de festes són els que tenen més demanada al restaurant: la vedella saté -que és el menjar estrella de la casa-, junt amb el pollastre amb ametlles i el porc amb salsa agredolça. De segon, triarem rap amb aroma oriental i ànec rostit.
Quines són les postres per a un àpat de festes?
Tenim una oferta molt variada i per a aquestes diades tan assenyalades, degusteu el nostre plàtan fregit amb mel i el gelat amb nous caramel·litzades.
Tot això amb vins de l’Empordà?
Sempre he apostat per vins de l’Empordà, perquè tenim bons cellers a la terra i els hem de promocionar. Així, més del 80% dels cellers són clients meus.
Per què l’Empordà és bon lloc per a la gastronomia?
Perquè és la conjunció de mar, muntanya i terra de vins. Tot plegat encaixa adequadament. A més, l’Empordà és una contrada molt oberta i la gent s’atreveix a tastar coses noves.
Què recomanaries als joves que vulguin obrir un restaurant?
Primer, han de tenir capacitat econòmica, en segon lloc, paciència, i tercer tenir bon gust per buscar bons productes per oferir als clients.
Quina és la teva satisfacció com a cap de sala?
Que la clientela trobi el menjar i tot correcte i veure el somriure del client.
Vol afegir alguna qüestió?
La meva passió ha estat la restauració i, ja que la família tenia el restaurant, jo he continuat la saga.