Figueres és al bell mig del pla, en la cruïlla de camins que van des de la costa a la muntanya i també la primera ciutat que es troba després de la frontera amb França. Té mercat els dimarts, dijous i dissabtes i l’oferta comercial es complementa amb un gran nombre de botigues i comerços. A la vegada, és una destinació gastronòmica, en oferir restaurants de tots preus i estils: des de catedrals gastronòmiques fins a establiments de tapes econòmiques; tot això regat amb vins de l’Empordà, que aconsegueixen distincions importants en els concursos internacionals. La ciutat disposa de quatre museus i el castell de Sant Ferran, a més d’una ruta d’escultura urbana. Tot això amb la companyia d’un excel·lent servei de guies turístics.
El Castell de Sant Ferran és una de les fortaleses amb baluards més grans d’Europa. Fou construït al segle XVIII i té planta pentagonal, a l’estil Vauban, per garantir la defensa respecte als atacs d’artilleria. La longitud del seu camí cobert amida 3 quilòmetres i esdevé un mirador excepcional; tota una lliçó de geografia catalana, amb visibilitat excepcional si bufa la tramuntana. Es recomanen dues visites singulars: l’aèria, amb un vol des de l’aeròdrom d’Empuriabrava per contemplar la seva forma de tortuga gegantina i l’altra, amb una petita embarcació, per les cisternes d’aigua d’aquest recinte emmurallat.

El Teatre Museu Dalí és considerat l’objecte surrealista més gran del món i durant la visita és impossible restar impassible. Dalí fou un geni, que dominà a la perfecció la tècnica del dibuix i de la pintura, i va obrir nous camins als creadors: des d’incorporar en les seves obres els avenços científics de l’època fins a esdevenir un personatge icònic, que seduí la cultura de masses. Així, és imprescindible visitar els quadres de la sala del Tresor, la cara de la Mae West, el taxi plujós, el Palau del Vent i les joies, per conèixer un dels artistes més influents del segle XX.

El Museu de l’Empordà és una mostra de la pintura empordanesa, amb especial referència als contemporanis de Dalí i els avantguardistes. Acull obres clàssiques de l’art català fins a dues mostres d’street-art al seu exterior, firmades per Paula Bonet i BL2A. Aquest equipament ofereix un ampli programa d’exposicions temporals, tant en el mateix edifici com a l’Escorxador, immoble dissenyat per l’arquitecte Azemar.

El Museu del Joguet prové de la col·lecció de Josep Maria Joan i ha esdevingut una referència museogràfica en el seu gènere. Destaquen les mostres temàtiques diversos tipus de joguines: nines, trens, jocs de taula, jugar a dir missa… així com joguets que havien pertangut a personatges famosos. L’estrella és Don Osito Marquina, l’osset dels Dalí i Garcia Lorca.

El Museu de la Tècnica de l’Empordà és fruit de la passió de la família Padrosa, que ha creat el grup empresarial del mateix nom, dedicat al transport, a les grues de gran tonatge i a la logística. Es tracta d’un viatge fascinant per la segona Revolució Industrial que mostra l’evolució de les màquines d’escriure i de cosir, entre altres avenços tecnològics de la Humanitat.
En el nucli urbà de Figueres hi ha diverses escultures, de firmes importants. La classificació, segons el nombre de selfies que s’hi fan els forasters, és, en primer lloc, les lletres «Figueres» i l’estàtua «A la tramuntana», al davant de la torre Galatea, obres d’Àlex Gifreu i Llorenç Cairó, respectivament. En segon lloc, l’escultura més instagràmica és l’anamorfosi dedicada a Salvador Dalí, signada per Medina Campeny, a la placeta baixa de la Rambla. En tercer lloc, el Drac i Sant Jordi, peces de Mercè Riba, ubicades a la plaça Catalunya.
