Figueres és un municipi i ciutat catalana, situada al nord la província de Girona, Capital de la comarca de l’Alt Empordà, amb una població, -el 2022-, de 47.088 habitants. És la ciutat més important de les properes a la frontera amb França i articula un nus de comunicacions important que la converteixen en porta d’entrada i punt de parada obligada de viatgers i turistes que entren i surten d’Espanya. Aquest fet ha possibilitat un ampli laberint de carrers peatonals i comercials, on es troba el centre comercial a l’aire lliure més important de l’Estat, amb establiments de tota mena, amb el Passeg de la Rambla com a eix vertebrdaor de la vida ciutadana. També és de gran importància la seva oferta gastronòmica i cultural amb el teatre museu Dalí al capdavant.
El Teatre-Museu Dalí es va començar a edificar el 1966, afegint una cúpula geodèsica, originals adorns i decoració surrealista dirigida pel mateix Salvador Dalí per allotjar la seva obra que ha esdevingut un símbol de la ciutat. Adossat al teatre museu es troba un edifici neoclàssic, anomenat Torre Galatea, per l’artista l’homenatge a la seva musa Gala i on Dalí va viure els seus darrers anys, i que actualment acull les oficines de la Fundació Gala-Dalí. Per exprés desig de l’artista, a la seva mort, el 1989, les restes del geni empordanès descansen sota la cúpula del propi museu.
El museu va ser inaugurat el 1974 i tot l’edifici i els seus voltants són en si mateix com una gran obra surrealista. Altres museus de la ciutat són el museu de l’Empordà, amb art i arqueologia de la comarca, des de la prehistòria fins els nostres dies, amb una especial dedicació a la pintura catalana y empordanesa dels segles XIX i XX.
El Museu de la Joguina de Catalunya inaugurat l’any 1982 a les dependències de l’antic Hotel París (antiga casa pairal del Baró de Terradas), a la Rambla de Figueres. Unes obres recents de rehabilitació i adequació han permès triplicar l’espai inicial del Museu, reobert el 12 de desembre de 1998. Avions, cotxes, trens, nines, titelles, aparells de màgia, jocs per a invidents, disfresses, retallables, manubris, soldats, robots, màquines de vapor, ossets, tricicles, patinets i molts objectes més omplen les vitrines del museu de records infantils. Algunes joguines havien pertangut a personatges com Ana María i Salvador Dalí, Federico García Lorca, Joan Miró, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Quim Monzó, Frederic Amat, etc.
Finalment, amb més de 3000 objectes exposats podem visitar el Museu de la Tècnica de l’Empordà, un museu-col·lecció creat per Pere Padrosa Puignau i Margarita Pierre Mallol. Aquesta col·lecció ens remunta a finals del segle XIX, amb la Revolució Industrial, on tot va canviar; les idees, els sistemes productius i les estructures polítiques i econòmiques. Aquest museu ens permet descobrir les ràpides transformacions de la tècnica i la tecnologia de l’època.
Altres monuments o edificis destacats son el Castell de Sant Ferran, construït durant el regnat de Ferran VI, el 1743, segons projecte de Juan Martín Zermeño i Pedro Martín-Paredes Zermeño. De planta pentagonal, el seu perímetre arriba als 5,6 km, i és el monument més gran de Catalunya i un dels complexos fortificats més notables del món pel conjunt de les seves fortificacions exteriors. L’església parroquial de Sant Pere, d’estil gòtic amb nau única i capelles entre els contraforts. La capçalera i el campanar són afegits neogòtics.
Les Fires i Festes de la Santa Creu tenen lloc a primers de maig i pel 29 de juny, Sant Pere, té lloc la festivitat local de Sant Pere. També destaquen la Mostra del Vi de l’Empordà, els festivals Còmic, l’Acústica i les fires del Llibre vell o de la Joguina. A més de Dalí Figueres ha vist nàixer a Narcís Monturiol, Mónica Naranjo, Carles Fages de Climent, Abdó Terrades, Jaume Miravitlles, kiko Veneno, Joaquim Xirau, o Antoni Pitxot entre moltes altres. Són molts els atractius que conviden a la visita a Figueres, la capital!