Carles Alvarez

Carles Àlvarez porta un quart de segle dedicats a la política municipal del seu poble. Vilamalla. Primer com a regidor i posteriorment durant els tres darrers mandats com a alcalde. Inicialment militant de l’extinta UDC, avui està sota la sigla del PDeCAT i encara a les eleccions municipals del 2019 va renovar l’alcaldia per un nou mandat de quatre anys en presentar-se pel grup de JUNTS (JxCat-Junts) i obtenir el 87,07% dels vots i els 9 regidors que li donaren la majoria absoluta. A la política supramunicipal va arribar a fer funcions de vicepresident de la Diputació de Girona i va ser escollit membre de l’executiva de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Quina transformació ha sofert Vilamalla en els darrers 15 anys?

Be, sempre havíem tingut molt clar, tant el meu equip de Govern com jo, que havíem de fer una renovació, una millora i una adequació de tot el que fa referent al benestar dels nostre veïns. És per això que vàrem enfocar els nostres esforços a millorar aquests, ja que fins el moment, potser estaven més enfocats de cares a un dels sectors més poderosos en el nostre municipi, com és l’industrial. Ara intentem buscar un equilibri entre que no falti de res als nostres veïns i que les zones industrials estiguin ben ateses.

Quins creu que son els millors fets positius per al poble que s’han dut a terme en els darrers anys?

Hem fet moltes millores urbanístiques, en tots els àmbits. Al nucli antic de Vilamalla hem remodelat tots els carrers i hem promogut la rehabilitació de les façanes. Gràcies a la implicació dels nostres veïns, ara gaudim d’uns espais agradables, endreçats i estem orgullosos quan ens visiten els de fora. Ara també estem finalitzant la mateixa filosofia a la zona residencial del Pont del Príncep.

I els negatius, si és que creu que n’hi ha hagut algun?

Hem tingut alguns errors, que hem detectat i ja hem posat mesures per resoldre’ls. Hem tingut inundacions en moments de pluges superiors als 250 litres/m² que han perjudicat a alguns veïns i això ens ha dolgut, per tant vàrem prioritzar buscar solucions a aquestes situacions amb tota una sèrie de mesures i que encara estem implementant.

Com veu el futur de Vilamalla per als propers anys?

Com no pot ser d’altre manera, voldria el millor per Vilamalla. És un municipi que ha sabut adaptar-se als nous temps sense perdre la seva essència provinent de la pagesia o ramaderia, com molts dels pobles petits de la comarca, però afegint un espai per desenvolupar nous negocis i finalment essent uns dels motors econòmics de la comarca de l’Alt Empordà. Penseu que el nostre municipi te actualment 1.183 habitants censats, però tenim més de 5.000 desplaçaments diaris al nostre municipi per motius laborals a les industries i negocis actuals. Però hi ha previsions d’ampliar aquest col·lectiu empresarial i, per tant, el moviment de gent. Això fa que moltes parelles joves decideixin finalment quedar-se a residir al nostre municipi i això fa que tinguem un futur garantit.

Quin projecte li ha fet més il·lusió poder portar a terme?

Tots els projectes els hem afrontat amb il·lusió i amb el convenciment que era el millor per els nostres veïns i pel municipi. Potser destacar un que encara està a les beceroles, però que ja està encaminat i és la construcció de la nova escola. Un poble sense escola o sense jovent, és un poble sense futur. Hem volgut apostar fort per què aquesta necessitat pugui ser una realitat. Actualment l’escola té algunes mancances estructurals, de distribució, aules en barracons i tot just per els més petits. Per tant ens vàrem enfocar a remoure tot el necessari, trucar a totes les portes, reunions amb tothom que ens pogués encaminar en el bon sentit i finalment ja tenim el compromís del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, el projecte i el finançament. És qüestió d’anar cobrint les diferents etapes administratives per poder iniciar la construcció.

Què li faria estar orgullós del seu mandat?

Com vosaltres ja sabeu, no he estat una persona que m’hagi agradat fer gaire de soroll dels avenços que anem aconseguint. Però m’agradaria ser recordat com aquell “gallego” que va venir de fora i que va saber adaptar-se i implicar-se en una societat diferent a la seva i que va lluitar al màxim per una Vilamalla prospera, cívica, neta, endreçada i amable per als Vilamallencs i Vilamallenques.

Coneix la RevistaCRAE? Qué li sembla?

Per descomptat que la conec! Qui no la coneix amb la trajectòria de temps que ja teniu? Feu una feina d’informació per a tots els residents a l’Alt Empordà i per els visitants, promocionant les nostres festes tradicionals i altres esdeveniments i donant l’oportunitat a fer-se conèixer a els petits negocis, a tota la gent de la contrada. A més hi ha molta gent que els hi agrada poder veure els seus amics i familiars en el munt de fotos que feu de la gent. I que en part és la clau del vostre èxit. Que per molts anys duri.