Sovint, segurament massa sovint, quan es parla de la Jonquera tant a casa nostra, és a dir a la comarca, com més enllà, el nom del municipi va unit a una duana i la seva frontera, les benzineres, els camions, les superfícies comercials i poca cosa més. Però resulta que la Jonquera té una història molt rica i un patrimoni cultural i natural que cal conèixer, admirar i fins i tot posar molt més en valor. L’exalcalde Jordi Cabezas ha treballat de valent en aquesta línia des de fa dècades i ho ha deixat escrit en un llibre que porta el nom del poble.
Com explica l’autor, al poble “tenim moltes pedres que recorden el nostre passat (monuments megalítics, esglésies, castells, muralles, edificis emblemàtics…). Tots aquests elements patrimonials, acumulats amb el pas dels anys i dels segles “ens han deixat com a testimoni tangible, en el nostre entorn més proper i a la nostra vila, des de monuments prehistòrics fins a vies de pas romanes, castells, esglésies, torres i muralles, cases pairals, patrimoni agrícola, industrial i militar, així com personatges històrics i famílies que s’han establert o han passat per casa nostra deixant la seva petjada”.
El llibre incorpora també escrits, igualment acompanyats de fotografies, “sobre els diferents espais naturals protegits existents al nostre terme municipal, parcs naturals, boscos, estanys, arbres monumentals, itineraris i rutes així com de les costums, tradicions i aplecs més populars de la vila, les entitats culturals i esportives, una petita biografia dels personatges més insignes de la Jonquera i una relació de les persones reconegudes i homenatjades per les diferents corporacions municipals”. Si coneixeu la Jonquera només pel que dèiem al principi del text, aquest llibre us serà una bona guia. A l’entrada del poble, a davant de Can Laporta i a pocs metres del Museu de l’Exili, també hi trobareu uns panells informatius que us permetran fer un tastet de tot plegat i us animaran a fer un toms per tots aquests espais.