Llançà és un gran nucli de comunicacions de la zona nord de la Costa Brava. Està format per dos nuclis: la Vila i el Port, gairebé units gràcies al creixement turístic. A la Vila, a la dreta de la riera de la Valleta, destaca l’església parroquial de Sant Vicenç amb portalada neoclàssica del segle XVIll i unes monumentals escalinates. Destaca, del seu interior, una capella amb frescos dels anys 50 del pintor figuerenc Evarist Vallès. A la mateixa plaça, hi trobem una torre campanar de l’antiga església romànica (s.XI), i un gran plàtan que fa ombra i que és conegut amb el nom d’arbre de la Llibertat. Hi ha també el Museu de l’Aquarel-la, amb un important fons artístic. El barri del Port, que es troba a la zona marítima, és l’antic barri deis pescadors. És un important barri que s’ha anat envoltant d’urbanitzacions i on trobem un gran nombre d’establiments turístics de tota mena, així com restaurants on degustar les moltes especialitats marineres que ofereix la comarca.
Destaquen, a l’entrada al barri, l’església de Santa Maria del Port, obra popular del segle XVII, l’antic cementiri, sempre emblanquinat, i un elegant passeig marítim que voreja la platja i acaba a l’illot del Castellar amb un mirador enjardinat al damunt. El municipi de Llançà, esmentat ja en un document de l’any 974, comprèn també la Valleta, amb l’església romànica de Sant Silvestre de la Valleta (s. X), Setcases i Madres.
El poble de Llançà celebra la Festa Major del Port per la Mare de Déu del Carme (16 de juliol), la festa de la Vila per Sant Vicenç (22 de gener) i la festa d’estiu la tercera setmana d’agost.
Llançà, un racó gastronòmic
Actualmnet Llançà, és un racó gastronòmic de categoria amb un ampli ventall de possibilitats a l’hora d’escollir ja que la vila marinera de Llançà compta amb diversos elements d’importància per al desenvolupament comercial, cultural i social del seu municipi, i entre ells volem fer esment, en aquest apartat, de la seva oferta gastronòmica. I és que Llançà és avui dia un important nucli turístic, que atrau milers de visitants a les seves platges, i també… als seus bars i restaurants.
Llançà compta amb un gran nombre d’establiments restauradors, on es poden degustar moltes especialitats marineres -la base dels seus plats principals- , amb peix fresc acabat d’entrar a la pròpia llotja llançanenca, rogers, llenguado, pagell, sard, déntol, llobarro, etc., segons com hagi anat la captura i que arriba de la llotja al restaurant. Hi trobarem també moltes altres opcions, en amanides, entrants, marisc, arrossos, carns, etc., tant de la cuina casolana autòctona, passada de generació en generació i conservada encara en molts indrets, com d’especialitats internacionals. Passejant pels carrers de la vila o del port, ens adonarem del gran nombre d’establiments restauradors que ens ofereixen les seves cartes i les seves especialitats.
Al rovell de l’ou del barri del Port de Llançà es troba la platja del port, una platja de sorra molt gruixuda, que té la desembocadura del riu Valleta en un extrem i el port a l’altre. En total, uns 425 m de longitud per una trentena d’amplada. El fet d’estar situada en una de les zones més turístiques del municipi fa que no hi falti cap servei. Envoltada de bars, restaurants i establiments comercials, aquesta platja també té el reconeixement de la bandera blava. És també punt de sortida d’activitats com el caiac o el windsurf i, a l’estiu, són nombroses les opcions que s’hi ofereixen, com la de la biblioplatja. Just al costat de la platja del Port, a la zona d’aparcament, hi ha una oficina de Turisme. Altres platges del municipi son les platges de la Farella,Grifeu,de la Gola o la platja de Cau del Llop.