Narcís Bardalet és un reconegut especialista en medicina legal i forense, especialitat mèdica que combina amb la de pediatria. És subdirector de l’Instituí de Medicina Legal de Catalunya a Girona, Ex Cap dels Forenses de la província de Girona, i professor de Medicina Legal i Ciències Forenses en la Llicenciatura de Criminologia de la UdG i d’Odontologia Forense de la UIC. Com a forense ha participat en les tasques d’identificació de cadàvers del tsunami de l’Oceà Índic de 2004 a Tailàndia. Bardalet va ser el metge que va tenir cura de l’embalsament de Salvador Dalí, així com de la seva posterior exhumació a petició de la titular del Juzgado de Instancia 11 de Madrid que va ordenar obrir la tomba amb la finalitat d’extreure material biològic, així com també va tenir la sort professional de participar a l’examen del cadàver del General Prim.
La experiència professional del Dr. Bardalet va servir de base a la periodista Clàudia Pujol per escriure els llibres. “ Diari d’un forense”, “Diari d’un forense: anatomia de 10 crims reals”, i “En l’escena del crim” . El 2018 publica “El que m’han ensenyat els morts per entendre millor la vida”, amb textos a cura de Tura Soler.
El 2016 va ser guardonat pel “Ministerio de Justicia” amb la Medalla de l’Orde de Sant Raimon de Penyafort. Narcís Bardalet és un personatge molt popular i conegut a Figueres i des del març de 2019, és també president de la Unió Esportiva Figueres.
Quin creu que és el millor fet positiu per a la ciutat dels darrers 15 anys?
El Dr. Bardalet destaca com un dels millors fets de la ciutat de Figueres dels darrers quinze anys, el gran èxit assolit per la Cursa de la dona, que, organitzada pel Grup Iris en suport al càncer de mama ha anat superant-se any rere any arribant a superar les 5.000 participants, un fet gairebé insòlit a Figueres. També voldria destacar l’èxit del festival Acústica i el Centenari de la U.E. Figueres, emblemàtic club esportiu de la ciutat.
Pel que fa a la comarca, Narcís Bardalet destaca l’arribada de l’Ave a Vilafant-Figueres. que ha possibilitat als figuerencs i els empordanesos estar millor conectat .El el vessant esportiu destacaria les celebracions del MIC,per Setmana Santa, amb la participació d’equips de futbol de tot el mon.
Pel que fa a l’apartat negatiu Bardalet esmenta “el pessimisme del figuerencs envers la ciutat, i la decadència objectiva que s’observa”.
Com veu el futur de Figueres per als propers anys?
El futur de Figueres es molt complicat. Es tindrien que aplicar una sèrie de mesures impopulars, que no se si els politics son capaços de fer-les. Proposaria per millorar, la neteja i la iluminacio de la ciutat, la rehabilitació de vivendes, disciplina amb els incívics i fomentar la cultura i el comerç, així com que el Castell de Sant Ferran passes a mans de la gestió privada.
Finalment li preguntem si coneix la nostra revista i què li sembla i ens diu que “La llegeixo regularment i m’entreté”.
Foto: El Dr. Narcís Bardalet, el 2016 amb la Medalla de l’Orde de Sant Raimon de Penyafort. (Foto CRAE)