Enguany se celebra el 90è aniversari de la declaració del claustre de Sant Domènec com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
Juntament amb diverses conferències i visites guiades, hi ha un altra motiu per arribar-nos fins a la vila comtal i descobrir o (re)descobrir aquest extraordinari claustre. Es tracta de l’exposició de fotografies “1975, Memòria gràfica d’un salvament”. Una col·lecció d’imatges en blanc i negre del fotògraf gironí Pablo García Cortés (Pablito), que immortalitza els treballs de neteja i condicionament del solar que acull els claustre i que van fer els veïns poc abans que l’Ajuntament de l’època emprengués un ambiciós projecte de restauració que en preveia el cobriment.
A les fotografies, hi apareixen molts joves (i no tan joves) que es van arremangar per evitar que les ruïnes de l’antic convent de Sant Domènec provoquessin la pèrdua irreparable d’aquell singular monument romànic i que és l’únic testimoni que es conserva d’un antic monestir d’agustins fundat la segona meitat del segle XI. L’exposició es podrà veure durant tot l’estiu a la sala d’exposicions del Centre de Turisme Cultural Sant Domènec, que va ser creat per l’Ajuntament l’any 2001.
Aquest monument fou adquirit el 1578 per l’orde de Sant Domènec, d’on li ve el nom actual. Els capitells i les columnes pertanyen al claustre del primitiu monestir romànic, però l’edificació és del segle XVI. Els capitells són d’una temàtica rica i diversa que combina motius vegetals i geomètrics amb figures zoològiques. El 1835, arran de la desamortització, va passar a mans de l’Ajuntament, i des d’aleshores ha tingut moltes funcions: hospital, jutjat, caserna i fins i tot cinema. L’edifici que envoltava el claustre, un gran baluard reconstruït al segle XVIII, fou enderrocat durant els anys 60 del segle XX. Actualment és l’element arquitectònic públic visitable més important de Peralada.