Pere Maluquer

En les passades eleccions municipals del 2019, la llista de Junts per Pau va guanyar però va empatar en regidors amb Som Gent de Pau – Acord Municipal (SGdP – AM). Pau hi Guanya, amb un regidor, tenia la clau del govern. L’acord entre Junts i aquest darrer va donar l’alcaldia a Pere Maluquer, el qual va assolir l’alcaldia de Pau després de segellar un acord amb la formació “Pau hi Guanya”, el candidat de la qual, Josep A. Garcia Leon, va ser escollit primer tinent d’alcalde.

Pere Maluquer va substituir a Josep Blanch que va deixar la política poc abans de les eleccions i després de ser alcalde entre 1983 i 2019.

El municipi de Pau,amb 0,29 km² i un cens de 547 habitants el 2018, està format per les entitats de població del nucli de Pau i les urbanitzacions de Vilaüt i la dels Olivars de Pau. El seu entorn està emmarcat pel parc Natural del Cap de Creus i pel parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, dels quals, Pau en forma part. En aquest aspecte cal destacar l’Estany de Vilaüt, ja que és un lloc habitual de niada i passada d’aus. Amb motiu del quinzè aniversari de la nostra revista hem volgut copsar l’opinió de l’alcalde, Pere Maluquer.

Quina transformació ha sofert Pau en els darrers 15 anys?

A banda de créixer en població i la integració de les noves tecnologies que han fet canviar la manera de relacionar-nos entre els que hi vivim, una de les transformacions importants del poble han estat millorar la xarxa d’aigua i soterrar tots els creuaments de serveis com l’electricitat i la telefonia i la fibra.

Quins creu que son els millors fets positius per al poble que s’han dut a

terme en els darrers anys?

Penso que part de l’èxit de la transformació del poble ha estat un creixement equilibrat. Hem tingut molta cura amb la gestió urbanística amb la finalitat de fer de Pau un poble viu i amable defugint construir un poble folklòric de segones residències. També hem preservat l’entorn agrari i natural amb control de les edificacions aïllades. En definitiva ens hem preocupat del medi i del paisatge. Un altre element important es haver reformat el centre cívic amb teatre i sales polivalents per donar cabuda a tot tipus d’activitats. Aquest centre, ampli i ben ubicat, amb piscina els estius, serveix de lloc de trobada de tothom, visquin al poble o al nucli dels Olivars, capitalitza les activitats i dona cohesió al poble.

I els negatius, si és que creu que n’hi ha hagut algun?

Sobretot la pèrdua de vitalitat comercial dels petits comerços per la pressió que exerceixen els grans supermercats i el canvi d’hàbits de compra de la població resident.

Com veu el futur de Pau per als propers anys?

Amb optimisme però conscient dels reptes que ens planteja la “nova normalitat”. Sabent que amb l’arribada de la fibra òptica i les noves tecnologies podrem diversificar més les activitats econòmiques i oferir noves oportunitats.

Quin projecte li ha fet més il·lusió poder portar a terme?

Dur a terme la transformació del poble al costat d’un gran alcalde com en Josep Blanch. Sens dubte la remodelació del centre del poble amb la remodelació del centre cívic i la piscina. També una de les que més ens fan sentir orgullosos a tots els pauencs és l’arranjament dels carrers del nucli antic amb un disseny que marca el caràcter rural i tranquil que ajuda a passejar-hi.

Què li faria estar orgullós del seu mandat?

Poder enllestir la redacció del nou planejament urbanístic que ha de definir el model de poble per als propers anys amb la participació de tothom i el màxim consens.

Coneix la Revista CRAE? Què li sembla?

Hi tant que la conec, i em sembla un mitjà que fa accessible la informació local i pròxima a tothom, escrit en català i que posa en relleu la defensa de les nostres tradicions al donar veu als actes que celebrem als pobles que difícilment tindrien cabuda en publicacions d’àmbit mes gran. Vull destacar que també el seu dinamisme centrat en l’actualitat de la comarca i destacar el paper del seu editor, en Pau Guerrero, que sense la seva obstinada lluita per mantenir-la potser no hauria pogut superar els reptes de la digitalització. Li desitjo llarga vida, es un mitjà que no podem perdre en la qual fan un recull de les notícies més rellevants que han tingut lloc al llarg d’aquest lustre.