Pilar Bosch

Un ple extraordinari celebrat el juny de 2017 va formalitzar el relleu,ja pactat i anunciat, a l’alcaldia de Garrigàs. Després de 18 anys al capdavant de l’Ajuntament, Josep Masoliver i Subirós va deixar el càrrec en mans de Pilar Bosch i Bech, que durant l’anterior mandat havia ocupat el càrrec de la tinenta d’alcaldia. A les darreres eleccions municipals de 2019, Pilar Bosch amb el grup de JUNTS (JxCat-Junts) varen obtenir la majoria absoluta amb 7 regidors i va renovar el càrrec per a quatre anys més. Amb 19,9 metre quadrats d’extensió conta amb 439 habitants (2018) repartits en les entitas de població de: Garrigàs, Arenys d’Empordà, Ermedàs, Tonyà i Vilajoan.

Quina transformació ha sofert Garrigàs en els darrers 15 anys?

La transformació més important ve donada per l’arribada de noves famílies que han ajudat a equilibrar la població, per una banda persones que, com jo, han retornat al poble a viure a les cases familiars, noves generacions que s’han quedat al municipi i també ha ajudat molt que fa uns quants anys es van construir nous habitatges, que van permetre l’arribada de famílies nouvingudes moltes d’elles joves amb fills petits o nascuts durant aquests anys al poble.

Quins creu que son els millors fets positius per al poble que s’han dut a terme en els darrers anys?

Des de l’Ajuntament s’ha fet una aposta clara i decidida per l’escola rural del municipi, que ocupa un edifici que data del 1935 on hi hem desplegat un projecte de remodelació integral que ha durant varis anys consecutius i que ha aportat moltes millores de distribució interior i consolidació de l’edifici i també a l’exterior i zones comuns. Ens queda una última fase que esperem poder emprendre ben aviat. Al 2016 es va posar en marxa el Centre 1 d’octubre, un espai sociocultural molt polivalent que dona serveis complementaris a l’escola i que va permetre crear La Llar, un espai de dinamització d’activitats per a la gent gran i també disposar d’una sala polivalent oberta a tota la població. Estem molt contents i també de la resposta del poble. A banda també cal destacar les actuacions amb finalitats mediambientals i d’estalvi energètic, amb instal·lació de lluminàries led a tots els edificis públics i culminar la substitució a la xarxa d’enllumenat públic de tot el municipi, també al 2019 la instal·lació de la caldera de biomassa en xarxa que alimenta i dona servei a la zona d’equipaments, centre cívic, escola, dispensari i piscina i que enguany s’ha vist reforçat amb la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per generar l’electricitat d’autoconsum dels esmentats edificis públics, tot plegat genera també un estalvi econòmic que reverteix en positiu al pressupost del consistori i permet atendre d’altres necessitats. També voldria posar en valor la transformació digital de l’ajuntament, que ha potenciat el servei públic i la comunicació a través de tots els canals possibles i en el context actual ha mantingut el servei a la ciutadania amb total normalitat fins i tot escurçant terminis en molts dels tràmits habituals.

I els negatius, si és que creu que n’hi ha hagut algun?

El dèficit amb les infraestructures, per una banda els accessos des de la Nacional II que el Ministeri de Fomento té totalment oblidat el projecte, malgrat que no hem estalviat reivindicacions, reunions i visites sobre el terreny, el tema no avança i ara mateix no està gens clar quins serà el futur d’aquests accessos i quan podrem tenir un projecte viable sobre la taula. D’altra banda la fibra òptica, un servei imprescindible per les llars i més ara amb la necessitat de teletreballar i/o estudiar des de casa i molt difícil de cobrir per la situació geogràfica del municipi i perquè els troncals que la travessen son de propietat privada i no faciliten les connexions als operadors. No obstant, gràcies a una aliança amb els pobles veïns, hem aconseguit el compromís d’una empresa de telecomunicacions catalana que hi està treballant per fer-ho possible de cares al primer trimestre del 2021, esperem que sigui una realitat ben aviat. També ens té preocupats la disminució d’hores d’atenció mèdica al consultori local, un tema que reivindiquem a Salut de forma conjunta tots els pobles dependents del CAP de Bàscara, una situació agreujada per la Covid que ha obligat a centralitzar les visites al CAP i que treballem perquè es reverteixi el més aviat possible.

Com veu el futur de Garrigàs per als propers anys?

El veig bé, que no vol dir fàcil, perquè amb el context que estem vivint de crisi sanitària i l’econòmica derivada, posarà en situació de risc molts llocs de treball i farà patir al teixit empresarial i de retruc tot el territori i els seus pobles se’ns veuran afectats. Venim de 10 anys de crisi i teníem unes expectatives de millora que s’han vist truncades i tot el viscut ens farà replantejar les prioritats, però Garrigàs és un poble que sempre ha sabut sobreposar-se a les dificultats i aquest cop també ho sabrà fer.

Quin projecte li ha fet més il·lusió poder portar a terme?

Sens dubte apostar pel serveis a les persones i les famílies, millorar els equipaments creant l’espai sociocultural i dotar-lo d’activitats n’és un i la renovació de l’escola, donar suport a l’AMPA amb les seves activitats, com la implantació de l’hora d’acollida, veure créixer la nostra escola un any darrera ’altre, quan veníem d’una situació crítica per arribar al mínim d’alumnes i enguany els hem més que doblat arribant als 37 infants. Un èxit compartit,gràcies al suport i compromís de les famílies, un excel·lent equip docent i a la confiança rebuda per part del Departament d’Ensenyament.

Què li faria estar orgullosa del seu mandat?

Em fa estar molt agraïda i orgullosa de formar part d’un equip de persones que treballa pel bé comú del municipi, amb molt de compromís de tot l’equip de govern i el personal de l’ajuntament i així com de les Associacions i les diferents comissions de festes i activitats, que contribueixen a fer que les persones de totes les edats tinguin un nivell molt alt de participació a les activitats del municipi. Hi ha molta força de les persones per tirar endavant idees i projectes. I això és molt important, molt.

Coneix la Revista CRAE? Què li sembla?

Si la conec, se que molta gent de l’Empordà la llegeix perquè hi troba informació de proximitat i li fa arribar notícies de la comarca.